Reacties van deelnemers
 
Rachelle 
De relatiescholing van Klaske heeft me veel inzicht gegeven in mijn eigen stukken van mijn persoonlijk leven. Hoe mijn jeugd en het contact met mijn gezin van herkomst weerspiegeld ligt in je relatie.
Het is fijn om hier zicht op te krijgen en woorden aan te geven die je met je partner bespreekt.
Het onderwerp t.a.v. 'macht en machteloosheid' vond ik zeer boeiend. De macht die je kan hebben in je relatie en waar je je juist machteloos voelt. Het fijne is dat die machteloosheid inzichtelijk werd en kon transformeren naar kracht en eerlijkheid.
De start van elke cursusdag met een stukje theorie was heel prettig om e.e.a. voor jezelf op een rijtje te krijgen om daarna met deze theorie je eigen relatie te herijken. Dit was spannend en veilig tegelijk.
Dat er liefde was tussen mij en mijn partner daar twijfelde ik niet aan, maar dat je het letterlijk van stilstaan naar stromen voelt gaan, dat is een geweldig gevoel en geeft veel hernieuwd vertrouwen in mezelf en dus in mijn relatie. Onze relatie heeft een verdieping gekregen. Het is als het ware de slipcursus die je na je rijbewijs haalt....
Vijf hele dagen  vrij maken om deze scholing te volgen en de kinderen onder te brengen is het meer dan waard geweest. Je merkt dat het behalve fijn is voor je liefdesrelatie ook voor de kinderen goed is. Door te investeren in mijn relatie heb ik geïnvesteerd in mezelf en mijn gezin.
Klaske de Vries is een vakvrouw met oordeel loos fijngevoeligheid, zij kan met grote klasse de warmte weer zichtbaar laten zijn in relaties door de juiste nuance aan te brengen in het gesprek met elkaar.
 
Hans
Het is zondagmorgen en ik zit best met frisse tegenzin in de auto op weg naar Amersfoort.
Relatiescholing bij Klaske de Vries!   Pfff lekker, kan me eerlijk gezegd wel een leukere invulling van mijn spaarzame vrije tijd voorstellen.
Iedere relatie heeft zijn ups en downs maar ik zit met mijn vriendin op dat moment wel in een serieuze down. Echter we zijn daar in het verleden altijd zelf uit gekomen en ik ben nog niet geheel overtuigd dat we daarvoor nu plotseling naar een relatiescholing toe moesten.  
Na de eerste dag verdween mijn tegenzin redelijk snel. De aanvankelijke tegenzin  maakte plaats voor een aangename verrassing en meer interesse en begrip in de problematiek rondom relaties in het algemeen en onze eigen relatie in het bijzonder.
Middels oefeningen, dialoog en jawel echt huiswerk met thuisoefeningen werden we in een proces getrokken dat ons meer inzicht in de problemen rondom onze eigen relatie gaf . Je werd op deze wijze van scholing van Klaske als het ware gedwongen bij de les te blijven. 
 
Klaske als coach met respect en begrip voor een ieder, bemiddelend, de andere kant belichtend, de spiegel voorhoudend of ingreep daar waar nodig. Heel prettig hoe zij inhoud en vorm geeft aan deze dagen.
 
Inmiddels hebben we vandaag onze laatste Zondag bij Klaske gehad. Toch bijna jammer dat het nu voorbij is. Ben de dagen zowaar gaan waarderen! Wij zijn gedurende de scholingsperiode absoluut gegroeid in onze relatie.  We hebben van Klaske handvatten aangereikt gekregen die ons voor nu en de toekomst voldoende houvast geven de erge downs in een relatie beter te voorkomen en de ups intenser te beleven.
Klaske bedankt!
 
Mylène
'Relatiescholing? Ik mag toch hopen dat dat niet is zoals het klinkt. En wat is het nut van samen met andere stellen in dezelfde ruimte zitten? Is dat niet een beetje te kwetsbaar?'
Dat soort dingen schoten eerlijk gezegd door mijn hoofd. En dergelijke reacties hoorde ik ook van mijn partner en vriendinnen.
Na vijf zondagen intensief met mijn partner te hebben 'gewerkt'- ja, met een aantal andere stellen erbij - kan ik zeggen: dat hadden we veel eerder moeten doen. Sterker nog: een dergelijke relatiescholing zou bijna 'verplichte kost' moeten zijn voordat twee mensen zich aan elkaar verbinden via huwelijk, samenwonen of het krijgen van een kind. Het zou een heleboel relatieleed schelen.
Er wordt in de relatiescholing bewust gemaakt wat onbewust is, en precies díe punten worden aangeraakt waar het over gaat in een liefdesrelatie. Klaske is warm, scherp, liefdevol, deskundig, toegankelijk en is als geen ander in staat om te zorgen dat de inzichten in vruchtbare aarde vallen en daardoor kunnen doorwerken in de relatie.
Voor mij en mijn partner betekent dit dat onze communicatie is verbeterd. Ook hebben we onvermoede kanten van elkaar
(her-)ontdekt, en durven we ons authentieke zelf echt te laten zien aan elkaar. Het blijft oefenen, maar we hebben nu tenminste het gereedschap.
Dank!

Ervaring van Marisca & Rien

Mijn man en ik zijn bijna 9 jaar samen, respectievelijk 45 en 50 jaar jong en we vormen een samengesteld gezin. We houden veel van elkaar, maar we maken het elkaar niet altijd makkelijk. Steeds lopen we in dezelfde valkuil en we lijken er maar niet uit te komen. Dat geeft vaak een hopeloos gevoel van "Ik wil dit zo niet langer, ga toch weg."

Al die jaren keek ik om me heen naar een geschikte cursus die ons een stap verder zou helpen. Er was niets dat mijn man en mij aansprak. Therapie vonden we een stap te ver (ook al hebben we regelmatig op het punt gestaan) en een relatieweekend vond ik te kort, want ik geloof in de kracht van herhaling.

Tot ik op een dag weer eens rondkeek op internet en de website van Klaske tegenkwam met 'relatiescholing'. Relatiescholing? Wat een bijzondere insteek dacht ik, maar het sprak meteen aan. Vijf zondagen de tijd nemen om met elkaar in gesprek te gaan over thema's die er echt toe doen in een relatie. Het was even puzzelen hoe we dat  met de kinderen en stiefouders deden, maar we waren zo overtuigd dat dit goed voor ons was dat we het snel hebben kunnen regelen.

De vijf zondagen gun ik iedereen, want het heeft ons alleen maar goeds gebracht. De thema's Communiceren, Afhankelijkheid versus Macht, De Kracht van Vergeving, Intimiteit en Seksualiteit hebben ons allebei heel veel inzichten gegeven. In onszelf, in elkaar en in hoe het tussen partners werkt; hoe oude emoties onze reactie bepalen en de kracht die het geeft om eigen verantwoordelijkheid te ervaren en ook te nemen. Het is helend en ontroerend om je weer zo verbonden te kunnen voelen met elkaar en dus te weten dat het er allemaal is. Het ligt voor het oppakken. Helaas gaan we er te vaak aan voorbij in de waan van de dag.

Het was ook heel fijn om met een aantal andere paren deze dagen door te brengen. In eerste instantie zag vooral mijn man daar tegenop, net zoals tegen het thema seksualiteit, maar Klaske en haar assistent Wiebe geven perfect leiding aan het proces. Je doet de oefeningen bijna allemaal met je eigen partner en delen met de anderen gaat op geheel vrijwillige basis, niemand heeft - naar mijn idee - ooit het gevoel gehad dat hij over zijn grenzen moest gaan. Integendeel. Er was veel respect voor elkaar en het brengt je heel veel om te ervaren dat andere stellen met dezelfde thema's worstelen. Mannen en vrouwen zijn gelijk, maar zo verschillend. En ze bedoelen het allebei zo goed, maar wat is het lastig om dat ook te zien van de ander. De dynamiek van een relatie kan zo snel een neerwaartse spiraal maken, maar met de juiste handvatten ook zo snel een opwaartse beweging maken!

Inmiddels is de laatste zondag alweer een maand geleden. Mijn man zei de afgelopen week letterlijk: "Schat, jij en ik en de kinderen, ons gezin, gaan nieuwe en gouden tijden tegemoet.". Zo ervaren wij dat allebei. Er is veel meer begrip, veel meer eigen verantwoordelijkheid en we hebben de handvatten om bij te sturen als het mis dreigt te gaan. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar we blijven er niet meer in hangen en we weten hoe we elkaar kunnen helpen als de ander vastloopt. Ik geloof wel dat het goed is om van tijd tot tijd dit soort activiteiten samen op te blijven pakken. Het is reuzeleuk om een weekend naar Parijs te gaan, maar samen een weekend beleven waarin je actief aan de verbinding met elkaar werkt vind ik nog veel waardevoller.

Iedereen die er over nadenkt om de relatiescholing te volgen en graag eens met een 'oud'deelnemer van gedachten wisselt, is van harte welkom om mij te bellen. Mijn telefoonnummer kan je via Klaske opvragen.

 

 
              Klaske de Vries    Arubalaan 26c   3818 SK Amersfoort         Telefoon: 033-4620717         Mobiel: 06-50633871